Precis seminarium ”Kommunikation i valtider” som gick av stapeln igår hos Halvarsson & Hallvarsson var både välbesökt och uppskattat. I ett första panelsamtal fick vi höra Andreas Henriksson (journalist, Dagens Samhälle), Hedvig Hagvall Bruckner (copywriter, King) och Olof Petersson (statsvetare, Gullers) analysera kommunikationen under valspurten 2014 med ett utifrånperspektiv. Partiledarens roll i kommunikationen var ett av ämnena för diskussion.
Olof Petersson hävdade att man ofta har en tendens att överskatta partiledarens roll i vad som är avgörande för väljarna, medan Andreas Henriksson gjorde analysen att denna roll ofta blir viktigare i slutet av valspurten. Hedvig Hagvall Bruckner menade att partiledarna för S och M inte användes i den utsträckning och på det sätt som varit optimalt. Olof Petersson menade vidare att partiledningarna inte längre har samma kontaktyta mot resten av partiorganisationen medan Hedvig Hagvall Bruckner menade att sociala medier skapat nya möjligheter för just detta, något som Fi är ett bra exempel på.
Hedvig Hagvall Bruckner efterfrågade också mer ideologi i kommunikationen hos de etablerade partierna, istället för slogans som är allt för generella och som alla kan hålla med om. Anderas Henriksson menade som ett svar på detta att V är ett exempel på att mer ideologi i kommunikationen inte nödvändigtvis fungerar. Slutligen gjorde Andreas Henriksson en spaning om att inhousebyråer kommer bli allt vanligare hos partierna i framtiden.
Gunnar Sonesson (moderator), Andreas Henriksson, Olof Petersson och Hedvig Hagvall Bruckner I en andra panel analyserades valkommunikationen istället med ett inifrånperspektiv av praktiker från tre partier: Anna Charlotta Johansson (presschef, M), Lisa Hedin (kommunikationschef för Stockholmsregionen, S) och Ola Spännar (kommunikationschef, C).
Lisa Hedin var stolt över just att Socialdemokraterna använt sig av en inhousebyrå inför valet, vilket gjorde dem snabbfotade i den digitala kommunikationen. Anna Charlotta Johansson var nöjd med Moderaternas spurtkampanj och sociala medieorganisering. Ola Spännar var nöjd med konceptet ”Närodlad politik” eftersom det gillades i partiet (C) och därför mobiliserade valarbetarna. Man var eniga om att det enskilda samtalet var det viktiga i valkommunikationen.
Huruvida dörrknackning är ett bra sätt att få till detta var dock ämne för diskussion. Ola Spännar menade att bara för att det funkar bra i USA innebär det inte att det gör det i Sverige. Svenskar är mer reserverade och därför har C satsat på att få till enskilda samtal på andra sätt, exempelvis i digitala medier – som han kallade ”den moderna valstugan”. Både Lisa Hedin och Anna Charlotta Johansson menade dock att dörrknackning är en effektiv metod och då särskilt i slutskedet av valspurten. Modererade panelerna gjorde Gunnar Sonesson (PR-konsult och en av grundare, Diplomat Communications).
Gunnar Sonesson (moderator), Anna Charlotta Johansson, Lisa Hedin och Ola Spännar